Startsida SambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel
Om SalvadorInformation om SalvadorHotell i SalvadorUtflykter från Salvador
 

Salvador - Världsarv och musikens vagga

Placerad i tropiska nordöstra Brasilien är delstaten Bahia platsen där Brasiliens historia möter nutiden i en magisk atmosfär. Här har influenserna från landets tidigaste befolkningar, portugiser, afrikaner och indianer, lämnat ett kulturellt arv som i allra högsta grad är synligt idag. Den vackra, storslagna kolonialarkitekturen med kyrkor, palats, herrgårdar och fort, den djupa religiösa tron med inslag av naturtro och mysticism och den exotiskt kryddade maten som smakar oöverträffat.

Salvador, delstatens huvudstad, grundades 1549 och byggdes av sodater, kolonisatörer, Jesuiter, Portugiser och indianer. Staden blev också Brasiliens första huvudstad och fungerade som det fram till 1763 när Rio de Janeiro tog över. Idag har Salvador över 2 miljoner invånare.

 

Staden är klard delad i två nivåer. Cidade Baixo (den nedre staden) ligger vid Atlantens strand och bredvid den gamla hamnen från kolonialtiden ligger marknaden Mercado Modelo där det finns ett stort utbud av exotiska Brasilianska föremål.
Det finns flera sätt att komma upp till Salvadors övre del, Cidade Alto, men det trevligaste är att åka med den berömda Lacerda-hissen som har blivit en av Salvadors landmärken.

Den mest berömda av Salvadors 365 kyrkor heter Sao Francisco och kallas också den gyllene kyrkan. Kyrkan ligger i stadens stora historiska centrum som är nyrenoverat med pengar från FN efter att Salvador hamnade på UNESCOs världsarvslista.
När man går över torget Pelourinho, döpt efter en pelare som tidigare utgjorde torgets centrum, får man till varje steg en lektion i Brasiliansk historia. Få städer kan mäta sig med elegansen i denna minutiöst renoverade stadskärna.

 

Karnevalen i Salvador är en stor upplevelse. Tusentals människor från hela Brasilien samlas under karnevalen klädda i spektakulära kostymer och festar under fyra dagar utan avbrott. Lägger man till den så kallade Förkarnevalen så kan man festa i drygt en vecka i sträck. Det dansas på gatorna till levande Samba och den lokala musiken Axe tills solen går upp. Och sedan fortsätter man lite till.

Bahias stränder är vackra och bara runt Salvador sträcker sig femtio kilometer sandstrand att upptäcka. Om det inte räcker så rekommenderas att följa Coconut Road norrut som är en bred vit strandremsa kantad av gröna koskospalmer.

 

Mer information

Hotell i Salvador

Utflykter i Salvador

 

Salvador i Brasilien

Karta Salvador

Missa inte att spendera några dagar på den sagolikt vackra ön Morro de São Paolo som ligger utanför Salvador.