Startsida SambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel
Praia do ForteInformation om Porto de GalinhasHotell i Porto de GalinhasUtflykter Porto de Galinhas
 

Praia do Forte - Familjernas paradis

Praia do Forte ligger på den vackra kusten norr om Brasiliens första huvudstad Salvador. Hit är det enkelt att ta sig då avståndet till Salvadors internationella flygplats endast är 5 mil.

 

Kuststräckan där Praia do Forte ligger kallas för Costa dos Coquerios (kokospalmskusten) eftersom den kantas av massor av kokospalmer. Området är känt för sina vackra stränder skyddade av korallrev och sin rika natur både på land och i vattnet.

 

Här finns härliga havsvattenspooler med lugnt vatten där man kan snorkla, bada och dyka bland färgglada fiskar och framför allt de havssköldpaddor som är Praia do Fortes stolthet.

 

Byn omges av stränder åt bägge håll och på flera platser bildas de berömda havsvattenspoolerna tack vare det korallrev som löper i havet utanför byn. Här finns gott om plats för den som vill njuta lite avskilt från andra men också områden med solstolar och service för den som föredrar det.

Vattnet är lugnt, klart och barnvänligt längst de flesta delar av Praia do Fortes stränder.

 

I själva byn finns många charmiga mindre hotell och en lyxig mindre resort.

Ett par kilometer utanför Praia do Forte ligger också två 5 stjärnors All Inclusive Resorter för den som vill ha en riktigt lyxig semester. Se mer bakom denna link: Hotell i Praia do Forte.

 

Praia do Fortes mycket charmiga centrum består av en lång huvudgata och flera mysiga små torg. Gatan är kantad av massor av trevliga restauranter, barer och små butiker och slutar vid den kritvita kyrkan som ligger rätt på stranden. Här tar strandrestauranterna över där ni kan njuta av luncher med nyfångad fisk och svalka er med ett stort utbud av fruktjuicer.

 

Naturen viktig för Praia do Forte

Naturen och ekologiskt tänkande är en viktig del av Praia do Fortes dragningskraft, och det är framför allt två av naturens mäktigaste och vackraste skådespel som kan upplevas i Praia do Forte.

 

Det första är det mycket lyckade projektet Tamar (www.projetotamar.org.br) som är en stor satsning på att bevara den unika koncentration av havssköldpaddor som lägger sina ägg på Praia do Fortes stränder. Stora resurser läggs ned på att skydda områden där äggen kläcks och på att avskärma ljusen från bebyggelsen vid stränderna så att de nykläckta sköldpaddorna kan hitta till havet när de kommer upp ur sanden. Projektet har ett stort besökscentrum mitt i byn där sköldpaddor föds upp i pooler innan de sätts ut i havet.

 

Det andra av naturens underverk som begåvats Praia do Forte sker mellan juli och oktober när stora valar passerar kusten utanför byn.
Dessa enorma däggdjur skyddas mot jakt och studeras av forskningsinstitutet Instituto Baleia Jubarte (www.baleiajubarte.org.br) som erbjuder valsafari under dessa månader för att visa turisterna dessa vackra och mäktiga djur.

 

En annan stor naturresurs i området är den bevarade Atlantregnskogen som tyvärr är borta från många andra delar av Brasiliens kust, men här finns den alltså bevarad. Sex kilometer från Praia do Forte ligger den 600 hektar stora nationalparken Ecologica Reserva Sapiranga där den tropiska Atlantregnskogen finns bevarad i sitt ursprungsskick. Dess rika och spännande djurliv består av bland annat apor, färggranna papegojor, sengångare, kolibris och stora fjärilar. I dess frodiga växtlighet finns till exempel flera orkideer och bromelior.

I Sapirangaparken finns sju olika väl utmärkta slingor och tan tas till fots, på hästryggen och med mountainbike eller fyrhjuliga motorcyklar. Alla sju slingorna slutar med en svalkande överaskning: vattenfallen i floden Rio Pojuka där det mellan september till april bildas härligt friska pooler av sötvatten.

 

Fler aktiviteter i Praia do Forte

Förutom ovanstående aktiviteter med naturen i centrum så finns massor att ta sig för för den som kan slita sig från det sköna livet på stranden. Här är några exempel:

- En 18 håls golfbana som ligger fantastiskt vackert vid havet.

- För den fågelintresserade finns över 250 arter att se vid sjön Lagoa Timeantube.

- Forsrännning i floden Rio Pojuca.

- Tur med svävare i mangoskogen som ligger vid Rio Pojuca. Svävaren tar sig fram både över land och vatten.

- En annan populär utflykt är till det gamla slottet Castelo Garcia D'Avila som ligger 4 km från Praia do Forte. Till slottet går det att ta sig till häst, mountainbike, fyrhjulig motorcykel eller beach buggy. Efter slottsbesöket är det vackert att se solnedgången härifrån då slottet ligger på en höjd 68 meter över havet.

 

 

Mer information

Hotell i Praia do Forte

Utflykter i Praia do Forte

 

Praia do Forte - Paradisstränder
 


Pria do Forte Valsafari

kyrka och strand i praia do forte


Capoeira i Praia do Forte

Kvällsliv i Praia do Forte
 

Praia do Forte Karta