Startsida SambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel
 

Brasil

Brasil är Sydamerikas största och världens femte största land både sett till yta och folkmängd. Här är det mycket som får besökaren att häpna och garanterat få minnen för livet. Världens största regnskog, de milslånga stränderna och den härliga brasiilanska kulturen är förstås mycket bra skäl att resa till Brasil, men här finns massor att se och göra. På denna sida kan ni läsa mer om stränderna, musiken, fotbollen, maten och naturen i Brasil.

 

Brasils stränder

Efter hela den långa Atlantkusten ligger oändligt många stränder som har mjuk härlig sand, palmer och varmt havsvatten att bada i. Brasilianarna spenderar en stor del av sin fritid på stranden och om du frågar dem om vilken strand som är Brasils vackraste så får du förmodligen lika många svar som antal personer du frågar. Totalt finns det över 700 mil stränder i Brasil så det finns en del att välja på.

Paradisstränderna på ön Fernando de Noronha som ligger utanför Brasils nordöstra kust är dock unika även mätt med brasilianska mått. De få som haft privilegiet att besöka dem är oftast säkra på sin sak - här ligger Brasils vackraste stränder. Delfinerna som är bofasta runt ön gör förstås sitt till att förhöja upplevelsen. Stora delar av ön och vattnen runt ön är nationalpark och upptaget på FNs världsarvslista på grund av sitt unika marina liv.


När Brasils största resemagasin Viajem har omröstningar bland sina läsare om vilken som är landets bästa strand har dock Porto de Galinhas tagit hem titeln sju år i rad. Detta tack vare sin kombination av långa sandstränder, sitt snorklingsvänliga korallrev, sina stora havsvattenspooler som är riktigt härliga att bada i, sitt charmiga centrum och det varierade utbud av hotell som ligger i och runt byn.
Porto de Galinhas ligger endast sex mil från Recifes moderna flygplats vilket bidrar till att den är välbesökt av brasilianarna men trots det är den relativt oupptäckt av europeer vilket gör att den brasilianska kulturen är väldigt oförstörd här. En favorit även hos SambaTravel. Hit går det direktflyg från Europa som tar drygt sju timmar.

Mest kända är förstås Rio de Janeiros stränder Copcabana och Ipanema. De är fascinerande att besöka både för att de är natursköna men också för att förundras över den mix av människor som solar och badar på dem. Slå er ned på en solstol eller ett strandcafé och ni har underhållning för flera dagar.

 

Ipanema och Copacabana - Rio de Janeiro


På kusten mellan Rio de Janeiro och Santos ligger Brasils enda större skärgård med 365 öar som har fina dykvatten och mjuka härliga stränder.
Det som särkiljer dessa stränder från dem i nordöstra Brasil är att de är kortare och oftare avdelade av gröna kullar. Klimatet är skönt året om och det finns massor att välja på. Mest kända är stränderna på Ilha Grande, halvön Buzios, runt kolonialbyn Paraty, på ön Ilhabela samt de många stränderna söder om Sao Sebastiao.

 

Delstaten Bahia är förutom sin rika afrikainspirerade kultur, med musiken i centrum också känd för sina många vackra stränder. Salvador är huvudstad i delstaten och här ligger också en internationell flygplats med flyg direkt till Europa.
Vi tycker bäst om stränderna i den välorganiserade byn Praia do Forte, på avslappade ön Morro de Sao Paulo och i surfarnas paradis Itacare. Längst kusten finns dock många fler pärlor att upptäcka för den som vill. Vi hjälper er gärna att hitta er paradisstrand.

 

Längre söderut i Bahia ligger byn Arraial d'Ajuda. Platsen upptäcktes av hippies och idag är en charmig by med mycket vacker natur och fantastiska stränder. Människor från hela världen har hittat sitt paradis här och bosatt sig i Arraial d'Ajuda vilket märks när man går på byns gator. 
Stränderna är bland de vackraste i Brasil och framför allt sträckan mellan Arraial d'Ajuda och Trancoso är väldigt speciell. Kvällslivet är mycket bra och livligt med trevliga restauranger, musik och dans. Arraial d'Ajuda ligger bara 10 km från Porto Seguros flygplats som har flyg till Rio de Janeiro, Sao Paulo och Salvador.

Natal och Pipa är två orter som blivit kända för många skandinaver tack vare sitt solsäkra läge och sin närhet till Europa. Framför allt Pipa är en mycket pitoresk strandby som omges av stränder och sandstensklippor med hisnande utsikter. Delfinerna som finns efter hela Brasils kust tycker också mycket om Pipa och besöker gärna Delfinbukten utanför byn, som förstås fått namn efter sina välkomna besökare.
Många skandinaver tycker så mycket om Natal och Pipa att de köpt fasta semesterbostader här. Från Lissabon går det direktflyg till Natal som bara tar drygt sju timmar.

 

En annan favorit för den som vill kombinera storstadens utbud med skönt strandliv är Fortaleza som ligger i solsäkra nordöstra Brasil. Här finns ett sprakande kvälls- och nattliv, bra shopping och en lång fin sandstrand som med riktigt bra struktur för den som vill bli bortskämd med fullservice i solstolen. Från Lissabon går det direktflyg till Fortaleza som tar drygt sju timmar.

Från Fortaleza nås också Jericoacoara, en av Brasils vackraste stränder som också är känd för sin vindsurfing i världsklass. Jericoacoara har blivit utsedd till världens vackraste strand av både Lonely Planet och Washington Times. Från den stora sanddynen som ligger alldeles bredvid byn är solnedgången mycket spektakulär.

 

Praia do Forte & Jericoacoara


Ca 150 kml söder om Fortaleza ligger den charmiga byn Canoa Quebrada som upptäcktes av hippies på 70-talet. Stranden är känd för sina fina röda sandstensklippor som bildar fin kuliss mot sandstränderna nedanför. Själva byn ligger uppe på klipporna och utsikten är ojämförligt vacker med hav, sanddyner och strand milsvis åt bägge hållen.

 

Södra Brasil har också en hel del att erbjuda, framför allt på ön Florianopolis i delstaten Santa Catarina. Hit åker det fina folket i Sao Paulo och Rio de Janeiro för att visa upp sig framför allt i januari. Då är det intensivt champagnefestande på öns norra kust, men ön är stor så det finns även en hel del stränder att välja på som är lugnare även under högsäsong.

 

För den som letar efter något helt unikt så kan vi avslöja en av Brasils mest dolda hemligheter. Mitt i Amazonas finns några av landets häftigaste och mest finkorniga stränder. I området runt Alter do Chão i floden Rio Tapajós, som är en biflod till Amazonasfloden, ligger de kritvita stränderna på rad. De är störst i lågvatten, men går även att besöka vid högvatten. Ett häftigt resmål som går fint att kombinera med turer in i regnskogen.

 

Brasils natur

I norr runt ekvatorn dominerar Amazonas med sin enorma regnskog. Bara namnet brukar få blodet att rusa snabbare hos den naturintresserade. Här finns så mycket unikt att uppleva att det går att fylla hela livet trots att många av regnskogens hemligheter ännu inte är upptäckta. De flesta turister besöker området runt Manaus som är en stor stad med internationell flygplats, vilket gör att den är relativt lättillgänglig. Här finns många djungellodger att välja på och undviker man dem som ligger närmast staden så väntar spännande upplevelser i regnskogen för den som vågar.

 

Proffsen reser dock inte till Manaus utan föredrar andra platser som är mindre exploaterade av turism. Vi rekommenderar området runt Alta Floresta i södra Amazonas. Här är träden betydligt högre och regnskogen visar sin allra mäktigaste sida. Hit reser den som verkligen vill ha ett minne för livet och ett unikt resmål.

 

Santarém är ett annat område i Amazonas som är mindre välbesökt, men som har mycket att erbjuda för den äventyrslystne. Härifrån utgår den spännande kryssningen Amazon Dream Cruise som ni kan boka genom oss. De kritvita flodstränderna i Alter do Chao nås också från Santarém.

Söder om Amazonas regnskog ligger det stora våtmarksområdet Pantanal vars område täcker hela två delstater i Brasil. Den intensivt gröna marken delas upp av floder och sjöar och här är djurlivet ett av de allra rikaste på jorden. Många av de växter och djur som växer i Amazonas finns också i Pantanal, men eftersom området är mycket öppnare än regnskogen så är naturen lättare åtkomlig här. Detta är det bästa området för att se Sydamerikas största kattdjur, jaguaren.
I Pantanal ligger också Bonito där ni kan snorkla i kristallklara floder vilket är en mycket häftig upplevelse.

Ännu längre söderut mot gränsen till Argentina och Paraguay ligger ett av världens största områden med vattenfall, Foz do Iguaçu. Fallen, som hade varit spektakulära var som helst, blir ännu vackrare tack vare sina natursköna omgivningar. Vattenfallen anses av många vara de finaste i världen och nationalparken runt fallen är med på FNs världsarvslista.

Längst i söder ligger de två delstaterna med mest varierat klimat, Santa Catarina (Florianopolis) och Rio Grande do Sul (Porto Alegre). Här börjar slättlandet som kallas Pampas, vilket sträcker sig in i Argentina och Uruguay. På kusten utanför Florianopolis finns också mycket bra platser för valsafari.

Efter kusten mellan Rio de Janeiro och ända upp till Recife finns det fortfarande kvar områden med så kallad Atlantregnskog. Bland annat kan den upplevas i Itacaré som ligger söder om Salvador, vid byn Praia do Forte norr om Salvador, på Ilha Grande utanför Rio de Janeiro och på ön Ilhabela mellan Rio och Santos.

Inlandet väster om Sao Paulo bjuder på en hel del vacker natur också. Här ligger enorma fält med apelsinodlingar, kaffeplantage, sockerrör och många andra av Brasils exportvaror växer i detta frodiga område. För den äventyrlige erbjuds äventyrsturism som rafting, rappellering och klättring.

 

Längst hela nordöstra kusten från delstaten Bahia upp till Maranhão ligger Brasils längsta och bredaste stränder ofta kantade av kokospalmer och skyddade av långa korallrev. Här hittar man också stora sanddyner och eftersom klimatet är mycket bra året runt så är det idealiskt för sol och bad. Vilka platser som har de bästa stränderna är en smaksak och ni kan läsa mer om stränderna högre upp på denna sida.

Ett område som utmärker sig speciellt i denna del av landet är också nationalparken Lençóis Maranhenses som sträcker ut sig söder om staden Sao Luiz. Detta område består av massor av sanddyner med knallblåa och turkosgröna sötvattenslaguner mellan sig. Tillsammans skapar de ett av naturens absolut vackraste underverk. Området är helt unikt och med på FNs världsarvslista.

En timmes flyg från Recife ligger den paradisiska ön Fernando de Noronha i Atlanten. Här är det marina djurlivet oslagbart med delfiner i hundratal, stora sköldpaddor, hajar, och mängder av tropiska fiskar. Hela ön och omgivande vatten är naturskyddsområde och antal besökare är begränsat så ett besök här behöver bokas i god tid.

I inlandet öster och nordöst om Pantanal ligger den brasilianska savannen med huvudstaden Brasilia mitt i. Här strövar bland annat jaguarer, pumor, Pampashjortar och jättemyrslokar. I detta område är landet högre med platåer på upp till 1 200 meter över havet.

 

 
Fernando de Noronha & Lencois Maranhenses

Läs mer här:
Brasils stränder
Brasils natur
Aktiv Semester i Brasil
Karneval i Brasil
Fotboll i Brasil
Rundresa i Brasil
Lyxhotell & Resorter i Brasil


Fotboll i Brasil

Fotbollen är Brasils klart största och populäraste sport. Det spelas fotboll på stränder, gator, bakgårdar och arenor i hela landet. 2014 är förstås höjdpunkten de närmaste åren då Fotbolls-VM avgörs i Brasil, men redan 2013 spelas Confederations Cup där många av världens bästa lag deltar.

Att uppleva en fotbollsmatch i Brasil är en helt unik upplevelse. Se en av världens bästa ligor på plats med vår hjälp. Läs mer om fotbollen i Brasil och vad vi kan erbjuda på vår specialsida som du når genom att klicka på denna link:

Fotboll i Brasil

 

Karnevalen i Brasil

Denna fyra dagar långa fest firas i hela Brasil även om den mest kända karnevalen går i Rio de Janeiro. Karnevalståget på Sambodromo är förstås höjdpunkten men för den som vill uppleva världens största fest så finns det massor av sätt att göra det på. Läs mer på vår specialsida om karnevalen på denna link:

Karnevalen i Brasil

Musiken i Brasil

Brasilianarna älskar sin musik och det är lätt att förstå varför. Tack vare sina många influenser från Afrika, södra Europa och Karibien är blandningen av musikstilar många och spännande.

Den brasilianska musikens vagga sägs vara Salvador i delstaten Bahia. Här är det västafrikanska arvet mycket synligt både i befolkningen och rytmerna. Samban kommer härifrån från början, men utvecklades senare i början av förra seklet i Rio de Janeiro till dagens Samba. Idag anses Rio de Janeiro vara Sambans huvudstad och inte minst syns det under karnevalen. Pagode är en subgenre till Samban som blev populär under 1980-talet.

"Mas Que Nada"är en av de mest kända sambamelodierna, skriven av den brasilianska musikern Jorge Ben Jor 1963. I västvärlden är det dock artisten Sergio Mendes som gjort den känd. 1964 Låten kom med på topplistorna i en mängd länder. 2006 gjorde Sergio Mendes en nyinspelning av låten tillsammans med gruppen Black Eyed Peas.

En annan av de mest kända sambalåtarna är "Nao deixe o samba morrer" av Alcione Dias Nazareth som framförts av ett oräkenligt antal artister genom åren.

I Salvador är idag Axé är den dominerande stilen och en av Brasils absolut största och bäst säljande stjärnor, Ivete Sangalo kommer från Salvador. Axé är en blandning av Afrokaribiska rytmer som Reaggie, Marcha och Calypso. Axe dansas gärna i grupp och är en intensiv och kul dans med många rörelser och steg.

Bandet Olodum som spelar en trumbaserad musik som kallas sambareaggae är mycket populära och har varje tisdag show i Salvadors renoverade gamla stadskärna, Pelourinho. Bandet har bland annat medverkat i musik av Michael Jackson och Paul Simon och showen bör inte missas av den som besöker Salvador.

Capoeira på stranden i Porto de Galinhas

Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampkonst med inslag av musik, sång, dans och filosofi som utvecklades av afrikanska slavar i Brasil. Dess centrum beläget i Salvador. Enligt sägnen utvecklades capoeira ur traditionella afrikanska kamparter som slavarna maskerade i form av dans, då de var förbjudna att utöva och träna dem. Själva kampdansen karaktäriseras av konstant rörelse, svepande och cirklande slag och sparkar, med mycket handstående, volter och hjulningar.


I speciellt södra och sydöstra Brasil är MPB (Musica Popular Brasileiro) och Bossa Nova mycket populära rytmer. Det är mjuk, följsam musik som gärna går i moll. Älskade artister är bland andra Caitano Veloso, Marisa Monte, Ana Carolina, Tom Jobin och den störste av dem alla Roberto Carlos.

På landsbygden i detta område är också Brasils countrymusik Sertanejo mycket populär, speciellt bland de yngre. Denna musik handlar nästan uteslutande om kärlek och sjungs oftast i par. Paren kallas Dupla Sertanejos och majoriteten är manliga sångare. Kända Dupla Sertanejanos är "Vitor e Leo" och "Bruno e Marone". 2011 blev dock soloartisten Michel Tello världskänd med låten "Ai se eu te pego" vilken hördes på allt från P3 till After Ski barer i Sverige.

Nordöstra Brasil har sina egna musikstiler. Här är Forro och Frevo de två största. Forron har dragspelet som ett kännetecknande instrument men dansen är långt från vår gammeldans. Forro dansar man mycket tätt tillsammans och höfterna bör rulla så mycket man hinner med. Forro spelas alltid av större band och nästan alltid med dansare på scenen. Populära Forro-band är Calcinha Preta och en centralfigur inom Forromusiken är Frank Aguiar.

Frevo är en stil som är ganska koncentrerad i delstaten Pernambuco och spelas framför allt under karnevalen. Instrumenten är framför allt blåsinstrument. Dansarna har små paraplyer som accessoar och dansen är mycket akrobatisk. Om ni besöker den vackra kolonialstaden Olinda så kommer ni garanterat att se en Frevouppvisning på gatorna och musiken hörs också på fotbollsmatcher.

Staden Sao Luiz i delstaten Maranhão har utvecklat en stark identitet som Sydamerikas reggaecentrum. Det sägs komma av att de första radiokanaler som spelade musik och kunde tas emot i området sändes ut från Karibien. Idag kan man lyssna på brasiliansk reggae varje kväll i området Projeto Reviver i Sao Luiz.

 

Brasiliansk rock är populär i landet och exploderade framför allt på 1980-talet med grupper som Barão Vermelho, Cazusa Legião Urbana, Titãs och Paralamas do Sucesso. Idag är bandet Jota Quest och Skank rockens kändaste namn i Brasil.

De senaste åren har stilen Bailefunk växt mycket snabbt. Musiken har sitt ursprung i Rios favellor och texterna handlar om det tuffa livet i dessa fattiga områden. Musiken är populärast bland de fattigaste, men har genom filmer som Guds Stad och Tropa do Elite spridits över hela världen. M.I.A och Diplo är ett par av de kändare namnen inom denna genre.


Resa till Brasil

Vad du gör av din resa till Brasil är ditt personliga val, men vi lovar att du kommer tillbaka för att få mer av landet. Gång efter gång.
Och SambaTravel finns här för att leda dig till det bästa Brasil har att erbjuda.
Bem Vindo!
Välkommen!

 

Pantanal & Foz do Iguacu