Startsida SambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel
 

Karnevalen i Rio de Janeiro

Karnevalen är en fyra dagar lång fest från lördag till tisdag. I Rio de Janeiro går det mäktigaste tåget på arenan Sambodromo där de olika sambaskolorna tävlar mot varandra om att bli "A Campeã do Carnaval".

 

Karnevalens huvudnummer - Sambodromo

Den stora karnevalsparaden som man oftast ser på bilder är egentligen en tävling mellan 14 sambaskolor som visar upp sina färdigheter på arenan Sambodromo på söndagen och måndagen.

 

Det är sju skolor som paraderar varje kväll och de går i turordning mellan 21.00 - 06.00 på morgonen efter. Varje skola har mellan 3-6000 dansare utklädda i fantastiska kostymer som dansar samba på sex till åtta spektakulära vagnar specialbyggda under flera månader inför karnevalen.

Skolorna har varje år ett nytt tema som de själva väljer och som deras dräkter och vagnar skall symbolisera. Det hela akompanjeras av skolornas egna sambaorkestrar som går med tåget på arenan och spelar musik som är specialskriven för just den skola och det tema som de representerar. Repetitionerna för musik och dansar böjrar flera månader i förväg och det är en stor ära att få gå med i tåget och representera sin skola.

 

Vagnarna är stora byggen som sakta rör sig framåt på hjul. De har ofta mekaniska delar som rör sig och olika nivåer med plattformar där deltagarna dansar i gemensam koreografi. Ofta har de också fantasifulla specialeffekter som till exempel en drake som sprutar eld och rök, fåglar med vingar som rör sig, vattenfall och annat som skall hjälpa till att förmedla det för året valda temat. Mellan vagnarna går också stora grupper av dansare i olika traditionella kostymer, varav vissa är obligatoriska som tex de bahianska dräkterna med sina karakteristiska vida kjolar.


Trots att de heter sambaskolor så är det inte skolor i traditionell mening utan snarare en sammanslutning av människor från olika delar av Rio de Janeiro som tävlar under gemensamt namn.


Totalt har varje skola 60-75 minuter på sig att visa upp sig och paradera de 700 meterna som är arenans längd.

 

Summan av detta är ett helt unikt skådespel som inte går att uppleva någon annanstans på jorden. Vi kan lova att ni inte blir besvikna!


Skolorna poängsätts av domare flera olika kategorier och på tisdagen utses vinnaren. Att vinna karnevalen i Rio de Janeiro är mycket prestigefyllt och brasilianarna har alltid sina favoriter som de håller på.

 

Hela spektaklet visas i direktsändning på TV i flera länder världen runt och kommenteras av expertkommentatorer.

 

Enligt traditionen paraderar vinnaren och de fem andra bäst placerade skolorna på lördagen efter karnevalen då man har ytterliggare en chans att se detta. Till denna så kallade Mästarnas Parad är det billigare att lösa biljetter.


Flest titlar totalt har Portela som har vunnit 21 gånger.

Karnevalen innhåller så mycket mer

Under karnevalen händer det givetvis massor av saker i Rio de Janeiro förutom den stora huvudparaden. Massor av mindre parader, karnevalsfester, koserter och specialarrangemang går av stapeln i olika delar av Rio under karnevalens alla fyra dagar. Många av dem är gratis att uppleva och går på gatorna. I områdena Copacabana och Ipanema pågår det evenemang nästan dygnet runt under hela karnevalen.

Karneval i hela Brasilien

Det är inte bara i Rio de Janeiro som det firas karneval. I hela Brasilien är det helgdagar och storslagna karnevalståg går på gator och karnevalsarenor i de flesta städer.

De kändaste och populäraste förutom Rio de Janeiro är karnevalerna i Salvador (den folkliga), Olinda (den mest traditionella), Sao Paulo (utmanaren till Rio) och Recife.

 

Vi bokar förstås också resor till dessa karnevaler med flyg, hotell och transfers utifrån era önskemål.

 

De brasilianare som inte besöker någon av karnevalerna reser till någon av de många strandbyarna längst hela Brasilianska kusten. Det är fest, upptåg, glädje och dans dygnet runt i hela landet från lördag till onsdag morgon.Karnevalen i Rio de Janeiro - Brasilien

Karnevalen i Rio de Janeiro - Brasilien

 

 
Karnevalen - Rio de Janeiro - Brasilien

Datum för Karnevalen

Datumen ändras varje år eftersom Karnevalen infaller 7 veckor före påskafton. För att du skall slippa räkna följer här Karnevalsdatumen fram till 2025:

 

Karnevalen 2023 går 18-21 februari

Karnevalen 2024 går 10-13 februari

Karnevalen 2025 går 01-04 mars

Karnevalen 2026 går 14-17 februari

Karnevalen 2027 går 06-09 februari

Karnevalen 2028 går 26-29 februari

Upplev karnevalen på plats i Rio

Flyg

Vi säljer flyg med samtliga flygbolag som flyger reguljärt till Rio de Janeiro. Priserna varierar beroende på hur fullbokade flygen är och går upp ju närmare avresan ni bokar. Vi kan boka flyg upp till 11-12 månader i förväg och väljer förstås alltid det bolag som passar er bäst i förhållande till pris och restid.

 

Hotell

Vi har prisavtal med över 50 hotell och ett antal privatlägenheter i Rio de Janeiro och bokar er på det som passar bäst utifrån era förutsättningar och budget.

Våra hotell och lägenheter ligger Rios bästa områden som är Ipanema, Copacabana, Leblon, Leme, bohemkvarteren i Santa Tereza och för den som vill bo lite mer avskilt i Barra.

 

Under karnevalen säljer hotellen endast paket om 4 nätter från lördag - onsdag och priserna är förstås högre än normalt. Paketen tar slut fort och det är nödvändigt att boka ganska långt i föväg för att få hotellrum och biljetter till karnevalen.

 

Karnevalsbiljetter

Vi ordnar inträdesbiljetter och transfer T/R från ert hotell till arenan Sambodromo som ligger en bra bit från hotellen på Copacabana och Ipanema där de flesta föredrar att bo under vistelsen i Rio. Med på turen följer engelsktalande guider och ni kan uppleva karnevalen på ett organiserat och tryggt sätt.

 

Vad kostar det att se karnevalen?

Pris varierar med följande faktorer:

 

- Hur många ni är som reser

- Vilken typ av boende ni vill ha

- Vilka datum ni vill resa ned och hem

- Om ni vill bo i enkelrum, dubbelrum etc.

- Om ni vill boka transfer från flygplats till hotell

- Om ni vill förboka biljetter till huvudparaden på    Sambodromo och vilken läktare ni vill sitta på.

- Om ni vill förboka andra guidade turer genom    oss.

 

För att få ett förslag på ett karnevalspaket skickar ni mail till oss med information om ovanstående så sätter vi ihop ett förslag. Maila till: mail@sambatravel.com så skickar vi offert inom några dagar.

 

Ni kan givetvis också ringa oss på 054-151556 om ni vill diskutera vilka olika alternativ som finns.

 

Kombinera med andra destinationer

Vi kan boka resa till karnevalen i Rio de Janeiro som en separat tur eller som en del av en större resa till Brasilien om ni föredrar det. Från Rio går det flyg till de flesta andra städer i Brasilien. Varför inte ta några dagars vila efter karnevalen på någon av Brasiliens fantastiska stränder följt av en tur till världens största regnskog i Amazonas?

 

Med de förmånligt prissatta flygpassen som vi säljer kan ni flyga fyra intrikessträckor till fast pris och se flera delar av detta vackra och unika land.

 

Vi hjälper er att planera hela resan utifrån era önskemål och med över sex års erfarenhet av att boka resor till Brasilien törs vi lova att resan blir ett minne som räcker hela livet.

 


Karnevalen i Rio de Janeiro - Brasilien