Startsida SambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel
 

Amazonas, Pantanal och mycket mer

Brasilien är stort som en hel kontinent och dess geografi är mycket varierad. Här finns ett av världens rikaste djurliv och ni får uppleva många olika typer av natur beroende på vilken del av landet ni besöker.

Här nedanför målar vi upp den med stora penseldrag.


Amazonas storslagna regnskog

I norr runt ekvatorn dominerar Amazonas med sin enorma regnskog. Bara namnet brukar få blodet att rusa snabbare hos den naturintresserade. Här finns så mycket unikt att uppleva att det går att fylla hela livet trots att många av regnskogens hemligheter ännu inte är upptäckta. De flesta turister besöker området runt Manaus som är en stor stad med internationell flygplats, vilket gör att den är relativt lättillgänglig. Här finns många djungellodger att välja på och undviker man dem som ligger närmast staden så väntar spännande upplevelser i regnskogen för den som vågar.

 

Proffsen reser dock inte till Manaus utan föredrar andra platser som är mindre exploaterade av turism. Vi rekommenderar området runt Alta Floresta i södra Amazonas. Här är träden betydligt högre och regnskogen visar sin allra mäktigaste sida. Hit reser den som verkligen vill ha ett minne för livet och ett unikt resmål.

 

Santarém är ett annat område i Amazonas som är mindre välbesökt, men som har mycket att erbjuda för den äventyrslystne. Härifrån utgår den spännande kryssningen Amazon Dream Cruise som ni kan boka genom oss. De kritvita flodstränderna i Alter do Chao nås också från Santarém.

 

Pantanal - Jaguarens land

Söder om Amazonas regnskog ligger det stora området Pantanal med floder, sjöar gröna slätter och skogsdungar. Pantal täcker hela två delstater i Brasilien och en del av Bolivia. Den intensivt gröna marken delas upp av floder och sjöar och här är djurlivet ett av de allra rikaste på jorden. Många av de växter och djur som lever i Amazonas finns också i Pantanal, men är mer lättåtkomliga här tack vare landskapets öppnare geografi.

Detta är också det bästa området för att se Sydamerikas största kattdjur, jaguaren.


I Pantanal ligger också Bonito där ni kan snorkla i kristallklara floder vilket är en mycket häftig upplevelse.

 

Foz do Iguaçu - Världens mäktigaste vattenfall

Ännu längre söderut mot gränsen till Argentina och Paraguay ligger ett av världens största områden med vattenfall, Foz do Iguaçu. Fallen, som hade varit spektakulära var som helst, blir ännu vackrare tack vare sina natursköna omgivningar.

Vattenfallen anses av många vara de finaste i världen och nationalparken som de ligger i är med på FNs världsarvslista.

 

Nordöstra Brasilien - oändliga stränder med mera

Längst hela nordöstra kusten från delstaten Bahia upp till Maranhão ligger Brasiliens längsta och bredaste stränder ofta kantade av kokospalmer och skyddade av långa korallrev. Här hittar man också stora sanddyner och eftersom klimatet är mycket bra året runt så är det idealiskt för sol och bad. Vilka platser som har de bästa stränderna är en smaksak och ni kan läsa mer om stränderna på vår sida om Brasiliens stränder.

 

Ett område som utmärker sig speciellt i denna del av landet är också nationalparken Lençóis Maranhenses som sträcker ut sig söder om staden São Luís. Detta område består av massor av sanddyner med knallblåa och turkosgröna sötvattenslaguner mellan sig. Tillsammans skapar de ett av naturens absolut vackraste underverk. Området är helt unikt och med på FNs världsarvslista.

 

I delstaten Bahias inland ligger också en relativt oupptäckt skatt för den naturintresserade som heter Chapada Diamantina. Det är en stor nationalpark med dalar och högplatåer som kan liknas vid ett grönt Gran Canyon. Detta område är vandrarnas Mecca med vandringsleder i alla svårighetsgrader. Vyerna här är storslagna och en god nyhet är att flera av dem nås på de lättare vandringslederna.

 

Fernando de Noronha - Delfinernas ö

En timmes flyg från Recife ligger den paradisiska ön Fernando de Noronha i Atlanten. Här är det marina djurlivet oslagbart med delfiner i hundratal, stora sköldpaddor, hajar, och mängder av tropiska fiskar. Hela ön och omgivande vatten är naturskyddsområde och antal besökare är begränsat så ett besök här behöver bokas i god tid.

 

Sao Paulos inland - grönt, kulligt och frodigt

Inlandet väster om Sao Paulo bjuder på en hel del vacker natur som inte är så känt bland turister som inte är från Brasilien. Här ligger enorma fält med apelsinodlingar, kaffeplantager, sockerrör och många andra av Brasiliens exportvaror växer i detta frodiga område. För den äventyrlige erbjuds äventyrsturism som rafting, rappellering och klättring.


Södra Brasilien - Vinodlingar, valar och varierat

Längst i söder ligger de två delstaterna med mest varierat klimat, Santa Catarina med huvudstaden Florianopolis och Rio Grande do Sul med huvudstad Porto Alegre. Här är det gynnsamt klimat för att odla vin och det mesta av Brasiliens viner produceras på vingårdarna här som gärna tar emot besök. Landskapet är kulligt och grönt.

Alldeles vid kusten ligger den stora ön Santa Catarina där staden Florianopolis ligger. Ön är mycket naturskön och har många vackra stränder. Här simmar valarna förbi och även pingviner besöker denna kuststräcka.

Längst i söder börjar slättlandet som kallas Pampas, vilket sträcker sig in i Argentina och Uruguay.


Från Rio de Janeiro till Santos - Brasiliens Skärgård

Söder om Rio de Janeiro ligger Brasiliens enda skärgård och här finns hundratals öar som man kan besöka med segelbåt eller skonare. Många av öarna har kvar den numera ganska sälsynta Atlantregnskogen. Mest känd är ön Ilha Grande som är utmärkt att vandra på och dyka runt. Från kusten höjs landet snabbt upp mot mindre bergsområde som kallas Serra do Mar och kusten karakteriseras av stränder skiljda med gröna kullar. KustVägenmellan Rio och Santos är mycket vacker och har många utsiktspunkter.

 

Atlantregnskogen

Efter kusten mellan Rio de Janeiro och ända upp till Recife finns det fortfarande kvar områden med så kallad Atlantregnskog. Bland annat kan den upplevas i Itacaré och Arraial d'Ájuda i Bahia, vid byn Praia do Forte norr om Salvador, på Ilha Grande utanför Rio de Janeiro och på ön Ilhabela mellan Rio och Santos.


På höglandet ligger Brasiliens huvudstad

I inlandet öster och nordöst om Pantanal ligger det brasilianska höglandet med huvudstaden Brasilia mitt i. Här strövar bland annat jaguarer, pumor, Pampashjortar och jättemyrslokar. Här ligger delstaten Goiania som är känd för sina varma källor som fyller naturliga pooler som sägs vara speciellt hälsosamma att bada i.

Detta område utmärks också av sina platåer på upp till 1 200 meter över havet och är fint för den som vill vandra. 

 

Amazonas Regnskog Ara

 

Pantanal och Foz do Iguacu


Lencois Maranheses

Rio Grande do Sul och Florianopolis

Chapada Diamantina - Trancoso