Startsida SambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel - Resor till BrasilienSambaTravel
 

Brasiliens musik är levande och skön

Här nedanför försöker vi ge er en översikt över Brasiliens mest populära musikstilar och var de är mest framträdande. Passa på att besöka musikbarer och konserter när ni reser till landet för det är ofta mycket givande även om ni inte behärskar portugisiska. Vi ger gärna tips och råd om var, när och hur.

 

Samban är ursprunget

Den brasilianska musikens vagga sägs vara Salvador i delstaten Bahia. Här är det västafrikanska arvet mycket synligt både i befolkningen och rytmerna. Samban kommer härifrån från början, men utvecklades senare i början av förra seklet i Rio de Janeiro till dagens Samba. Idag anses Rio de Janeiro vara Sambans huvudstad och inte minst syns det under karnevalen. Pagode är en subgenre till Samban som blev populär under 1980-talet.

"Mas Que Nada"är en av de mest kända sambamelodierna, skriven av den brasilianska musikern Jorge Ben Jor 1963. I västvärlden är det dock artisten Sergio Mendes som gjort den känd. 1964 Låten kom med på topplistorna i en mängd länder. 2006 gjorde Sergio Mendes en nyinspelning av låten tillsammans med gruppen Black Eyed Peas.

En annan av de mest kända sambalåtarna är "Nao deixe o samba morrer" av Alcione Dias Nazareth som framförts av ett oräkenligt antal artister genom åren.

I Salvador är idag Axé är den dominerande stilen och en av Brasiliens absolut största och bäst säljande stjärnor, Ivete Sangalo kommer från Salvador. Axé är en blandning av Afrokaribiska rytmer som Reaggie, Marcha och Calypso. Axe dansas gärna i grupp och är en intensiv och kul dans med många rörelser och steg.

Bandet Olodum som spelar en trumbaserad musik som kallas sambareaggae är mycket populära och har varje tisdag show i Salvadors renoverade gamla stadskärna, Pelourinho. Bandet har bland annat medverkat i musik av Michael Jackson och Paul Simon och showen bör inte missas av den som besöker Salvador.


Capoeira är svårt att dansa men lätt att se

Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampkonst med inslag av musik, sång, dans och filosofi som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Dess centrum beläget i Salvador. Enligt sägnen utvecklades capoeira ur traditionella afrikanska kamparter som slavarna maskerade i form av dans, då de var förbjudna att utöva och träna dem. Själva kampdansen karaktäriseras av konstant rörelse, svepande och cirklande slag och sparkar, med mycket handstående, volter och hjulningar.

 


Musica Popular Brasileiro

I speciellt södra och sydöstra Brasilien är MPB (Musica Popular Brasileiro) och Bossa Nova mycket populära rytmer. Det är mjuk, följsam musik som gärna går i moll. Älskade artister är bland andra Caitano Veloso, Marisa Monte, Ana Carolina, Tom Jobin och den störste av dem alla Roberto Carlos.Sertanejons återkomst

På landsbygden i detta område är också Brasiliens countrymusik Sertanejo mycket populär, speciellt bland de yngre. Denna musik handlar nästan uteslutande om kärlek och sjungs oftast i par. Paren kallas Dupla Sertanejos och majoriteten är manliga sångare. Kända Dupla Sertanejanos är "Vitor e Leo" och "Bruno e Marone". 2011 blev dock soloartisten Michel Tello världskänd med låten "Ai se eu te pego" vilken hördes på allt från P3 till After Ski barer i Sverige. 
Capoeira på stranden i Porto de Galinhas

Forro & Frevo med dragspel och paraply

Nordöstra Brasilien har sina egna musikstiler. Här är Forro och Frevo de två största. Forron har dragspelet som ett kännetecknande instrument men dansen är långt från vår gammeldans. Forro dansar man mycket tätt tillsammans och höfterna bör rulla så mycket man hinner med. Forro spelas alltid av större band och nästan alltid med dansare på scenen. Populära Forro-band är Calcinha Preta och en centralfigur inom Forromusiken är Frank Aguiar.

Frevo är en stil som är ganska koncentrerad i delstaten Pernambuco och spelas framför allt under karnevalen. Instrumenten är framför allt blåsinstrument. Dansarna har små paraplyer som accessoar och dansen är mycket akrobatisk. Om ni besöker den vackra kolonialstaden Olinda så kommer ni garanterat att se en Frevouppvisning på gatorna och musiken hörs också på fotbollsmatcher.


Brasiliansk reggae i Sao Luis

Staden Sao Luis i delstaten Maranhão har utvecklat en stark identitet som Sydamerikas reggaecentrum. Det sägs komma av att de första radiokanaler som spelade musik och kunde tas emot i området sändes ut från Karibien. Idag kan man lyssna på brasiliansk reggae varje kväll i området Projeto Reviver i Sao Luis.

 


Rock och Bailefunk är inne

Brasiliansk rock är populär i landet och exploderade framför allt på 1980-talet med grupper som Barão Vermelho, Cazusa Legião Urbana, Titãs och Paralamas do Sucesso. Idag är bandet Jota Quest och Skank rockens kändaste namn i Brasilien.

De senaste åren har stilen Bailefunk växt mycket snabbt. Musiken har sitt ursprung i Rios favellor och texterna handlar om det tuffa livet i dessa fattiga områden. Musiken är populärast bland de fattigaste, men har genom filmer som Guds Stad och Tropa do Elite spridits över hela världen. M.I.A och Diplo är ett par av de kändare namnen inom denna genre.